Pomy艂ka w wystawieniu oceny na koniec roku

• Autor w膮tku Autor w膮tku fakusdebil
  • Data rozpocz臋cia Data rozpocz臋cia
F

fakusdebil

Nowy u偶ytkownik
Do艂膮czy艂
06.2013
Odpowiedzi
7
Witam! Czy jest mo偶liwo艣膰 zmiany oceny, kt贸ra zosta艂a wystawiona na koniec roku? Na dodatek zasz艂a pomy艂ka tj. nauczyciel wpisa艂 z艂膮 ocen臋, bo po prostu si臋 pomyli艂 (nie wiem o czym wtedy my艣la艂 :? ) i b艂膮d zosta艂 zauwa偶ony przez ucznia ju偶 po otrzymaniu 艣wiadectwa.

"Sprostowania b艂臋du lub oczywistej omy艂ki (taka zaistnia艂a w tym przypadku) dokonuje si臋 na podstawie odpowiedniego dokumentu (w tym przypadku na podstawie arkusza ocen) przez skre艣lenie kolorem czerwonym nieprawid艂owego zapisu i czytelne wpisanie nad skre艣lonymi wyrazami w艂a艣ciwych danych."

ok, a je艣li nauczyciel wpisa艂 tez t膮 z艂膮 ocen臋 do dziennika, wi臋c dlatego jest z艂a na 艣wiadectwie, ale wie ze to jest b艂膮d to te偶 si臋 da?

edit.
w szkole twierdz膮 ze jest ju偶 po radzie zatwierdzaj膮cej wiec to keczup po frytkach :( a przecie偶 to nie z mojej winy tylko jest b艂膮d nauczycieli na dodatek pomy艂ka jest w 2 przedmiotach :/ My - uczniowie mamy rygor i jeste艣my karani za b艂臋dy, a nauczyciele s膮 bezkarni? o.O

Ostatnia edycja:
z pewno艣ci膮 si臋 da, tylko zg艂o艣 pomy艂k臋 nauczycielowi jak najszybciej

zg艂osi艂am wychowawcy (kt贸ry w艂a艣nie mi nie podwy偶szy艂 oceny cho膰 OBIECA艁) to z u艣miechem na twarzy oznajmi艂, ze zapomnia艂 i ju偶 nic w tej sprawie nie robi艂 ;] drugi nauczyciel powiedzia艂, 偶e jak zobaczy wicedyrektora to powie i da si臋 to pewnie zmieni膰, natomiast wicedyrektor, ze to musztarda po obiedzie bo by艂a ju偶 rada zatwierdzaj膮ca, ale si臋 g艂贸wnego dyrektora jeszcze zapyta... cho膰 szczerze w to w膮tpi臋...

Wszystko mo偶esz za艂atwi膰 na poziomie swojej szko艂y. Ocena ko艅cowa musia艂a wynika膰 z ocen cz膮stkowych w jaki艣 spos贸b i je艣li jest tam ra偶膮ca dysproporcja, to porozmawiaj z nauczycielem i popro艣 o ponowne sprawdzenie, czy wszystko jest w porz膮dku i w efekcie ewentualne sprostowanie 艣wiadectwa. W razie gdyby mia艂 opory, mo偶esz poprosi膰 o pomoc nauczyciela sprawuj膮cego funkcj臋 rzecznika praw ucznia, lub zwr贸ci膰 si臋 bezpo艣rednio do dyrektora szko艂y. W rozmowie z nauczycielem pom贸c mo偶e udzia艂 rodzica, ale bardzo wa偶ne jest, aby spraw臋 za艂atwia膰 艂agodnie, po dobroci, a nie gro藕bami i krzykiem.

Oczywi艣cie jest to st膮panie po cienkim lodzie, trzeba do rzeczy podej艣膰 bardzo dyplomatycznie, ale to z pewno艣ci膮 rozumiesz. Niekt贸rzy ludzie maj膮 nieprawdopodobny op贸r przed przyznaniem si臋 do b艂臋du. Je艣li ten nauczyciel jest takim cz艂owiekiem, to nawet je艣li wygrasz i zmusisz go do sprostowania b艂臋du, mo偶e si臋 m艣ci膰, tak偶e uwa偶aj. W takiej sytuacji lepiej si臋 wycofa膰. Je艣li nie jest to 艣wiadectwo ko艅cowe, to nie warto nawet si臋 przejmowa膰 t膮 ocen膮. Mo偶e wyda膰 Ci si臋 to dziwne, ale po niemal 20 latach edukacji stwierdzam, 偶e nawet oceny jakie widniej膮 na maturze i dyplomach nie maj膮 najmniejszego znaczenia poza szko艂膮/uczelni膮. Zaufaj mi, szkoda wakacji na my艣lenie o 艣wiadectwie ;)

@fakusdebil - jest to 艣wiadectwo z kt贸rej klasy?

@nomnes: a gdzie tu mamy konsumenta?

Jedna z ocen, na kt贸rej mi tylko zale偶y, to ocena przechodz膮ca na 艣wiadectwo maturalne, bo druga ma normalnie w nast臋pnej klasie, wiec mog臋 zacisn膮膰 z臋by i przymkn膮膰 oko na to. Nauczyciel si臋 przyzna艂, potwierdzi艂, ze mam racje i wie, 偶e mia艂 mi wstawi膰 wy偶sza ocen臋 tylko si臋 pomyli艂, bo do偶o os贸b na lekcji zalicza艂o na r贸偶ne oceny, tylko wicedyrektor (najbardziej w porz膮dku nauczyciel w szkole) m贸wi 偶e to ju偶 za p贸藕no, bo wszystko jest ju偶 w bazie danych, dokumentach, statystykach itd.

nomnes napisa艂:
@fakusdebil - jest to 艣wiadectwo z kt贸rej klasy?

艢wiadectwo z tego roku, dzisiaj odebrane - przedostatnia klasa liceum czyli 2.

Ostatni膮 edycj臋 dokona艂 moderator:
Moim zdaniem wszystko jest do odkr臋cenia - jesli to rzeczywi艣cie pomy艂ka., a nie zmiana decyzji nauczyciela. Co innego, jesli nauczyciel zmieni艂 decyzj臋...

Nie zmieni艂, bo rozmawia艂am z nim chwile przed rozmowa z wicedyrektorem to powiedzia艂, 偶e tak to pomy艂ka i pogada o tym w艂a艣nie z wicedyrektorem i raczej da si臋 to zmieni膰.. Ka偶dy mi m贸wi艂 co innego.. :rolleyes:

fakusdebil napisa艂:
przedostatnia klasa liceum czyli 2.
Je艣li nie zmieniasz nauczyciela czy szko艂y i nie b臋dziesz mie膰 z tego powodu innych problem贸w, to ta ocena nie ma znaczenia.

fakusdebil napisa艂:
Nauczyciel si臋 przyzna艂, potwierdzi艂, ze mam racje i wie, 偶e mia艂 mi wstawi膰 wy偶sza ocen臋 tylko si臋 pomyli艂, bo do偶o os贸b na lekcji zalicza艂o na r贸偶ne oceny, tylko wicedyrektor (najbardziej w porz膮dku nauczyciel w szkole) m贸wi 偶e to ju偶 za p贸藕no, bo wszystko jest ju偶 w bazie danych, dokumentach, statystykach itd.

W takim razie mamy do czynienia z oczywist膮 pomy艂k膮. Nie wierz臋, aby mog艂o by膰 za p贸藕no, przecie偶 to nie 艣wiadectwo sprzed 20 lat. Spr贸buj zasi臋gn膮膰 informacji w MENie: MEN - Kontakt, cho膰 szczerze m贸wi膮c, powinna to za艂atwi膰 szko艂a, a Tw贸j udzie艂 w sprawie powinien si臋 zako艅czy膰 na zg艂oszeniu pomy艂ki...

Nomnes, nie jestes dzis w formie. Najpierw wyskoczy艂e艣 z tym prawem komsumenta (co ma piernik do wiatraka?), teraz piszesz 偶e to bez znaczenia... Ale to dla ch艂opaka ma znaczenie. W drugiej klasie ko艅czy mu sie przedmiot i ocena trafia na 艣wiadectwo maturalne (zaznaczy艂 to w po艣cie nr 10 chyba).
Sprawa jest do odkr臋cenia, rok temu moje dziecko mia艂o niemal identyczn膮 i zosta艂a pozytywnie za艂atwiona, a 艣wiadectwo przepisane.

@uzasadnienie - ja ma dobr膮 form臋: 1) konsumenta - jak w膮tkotw贸rca zacznie czyta膰 poradnik to powinie z jego tre艣ci zrozumie膰 korelacj臋 pomi臋dzy miejscem gdzie zada艂 pytanie, a przedmiotem tego pytania. 2) bez znaczenia "je艣li", a nie 偶e w og贸le. Je艣li nie zostaje na 艣wiadectwie a przedmiot jest kontynuowany, to ocena nie ma praktycznie znaczenia, nieprawda偶?

Ag_Maz napisa艂:
@nomnes: a gdzie tu mamy konsumenta?
Ano w艂a艣nie :? (uzasadnienie wy偶ej)

uzasadnienie napisa艂:
Ale to dla ch艂opaka ma znaczenie.
dziewczyny :D
Ma dla mnie znaczenie, bo przedmiot mi sie juz sko艅czy艂 i nie mam go w nast臋pnej klasie. :rolleyes:

Nomnes, niepotrzebna dyskusja, trudno znale藕膰 lepszy dzia艂 na forum na tego typu pytanie, tym bardziej osobie niedo艣wiadczonej. A je艣li taki istnieje, to moderator go przeniesie bez Twojej pomocy.

Sam nie pokwapi艂e艣 si臋 nawet zasugerowa膰, gdzie temat by膰 powinien, a spo艣r贸d 5 post贸w jakie napisa艂e艣 nie ma ani jednego zdania kt贸re pomaga艂oby autorowi rozwi膮za膰 spraw臋 o kt贸r膮 pyta. Form臋 masz zatem dzisiaj mniej ni偶 s艂ab膮, chyba, 偶e zbierasz licznik post贸w...

stefan85 napisa艂:
niepotrzebna dyskusja
Ja nie dyskutowa艂em, da艂em sugesti臋.

stefan85 napisa艂:
trudno znale藕膰 lepszy dzia艂 na forum na tego typu pytanie
Czyli prawo konsumenta jest najlepszym dzia艂em? :what: Nie s膮dz臋...

stefan85 napisa艂:
tym bardziej osobie niedo艣wiadczonej
Osoba z liceum teoretycznie wie wi臋cej o mo偶liwo艣ciach internetu ni偶 Ty i ja (je艣li 85 to rok urodzenia...).
Trudno艣膰 jest znikoma: https://www.google.pl/search?client...rceid=opera&ie=utf-8&oe=utf-8&channel=suggest i dalej samo ju偶 idzie.

stefan85 napisa艂:
Sam nie pokwapi艂e艣 si臋 nawet zasugerowa膰, gdzie temat by膰 powinien
Uwa偶am, 偶e na wst臋pie ka偶da osoba pytaj膮ca powinna si臋 wst臋pnie pokwapi膰 i zada膰 sobie pytanie czy miejsce w jakim pytaj jest miejscem w艂a艣ciwym.

stefan85 napisa艂:
a spo艣r贸d 5 post贸w jakie napisa艂e艣 nie ma ani jednego zdania kt贸re pomaga艂oby autorowi rozwi膮za膰 spraw臋 o kt贸r膮 pyta.
A to jest obowi膮zek? Odpowiedzi na setki innych pyta艅 ju偶 si臋 nie licz膮, "bo w jednym nie napisa艂em"? :what:

stefan85 napisa艂:
Form臋 masz zatem dzisiaj mniej ni偶 s艂ab膮, chyba, 偶e zbierasz licznik post贸w
Chyba nie przy takiej ilo艣ci ju偶 napisanych...

a je艣li si臋 nie b臋d膮 chcieli zgodzi膰 to jest na to jaki艣 "paragraf"?

Powr贸t
G贸ra